vrijdag 21 februari 2014

KOELE DAG IN SIEM REAP........

Donderdag 20 februari 2014. Wij slapen in Siem Reap alleen onder een dubbel  laken. Eigenlijk is het een dekbedovertrek. Toen we hier arriveerden zat er een vrij dik dekbed in, 1 nacht hebben we er onder geslapen, veel te warm.
De volgende morgen het dekbedding verwijderd en nu slapen we rustig. Inderdaad was het een koele morgen, zoals de titel van dit artikel aangeeft. Toen we beneden kwamen voor het ontbijt hadden we de neiging om een  vestje aan te trekken.Een uitstekende dag om de Wat Kesamram te bezoeken.
Ver lopen is het niet, hooguit honderdvijftig meter vanaf ons guesthouse dat aan de National Road No.6 gevestigd is. Toen we dichterbij de Wat kwamen vielen ons pas de grote gele wielen in de muur op die het tempelcomplex een zekere bescherming geeft. Via een zij-ingang kwamen we binnen. Wat je dan voorgeschoteld krijgt is zo overweldigend mooi, zo kunstzinnig opgetrokken, een sprookje uit de 1000 en  1 nacht.
Vele uitheemse beeldenpartijen met draken en fantasie figuren. Je raakt er niet uitgekeken, van de ene in de andere verbazing val je.Via een betegelde trap kom je op een balkon dat weer verbonden is met lange galerijen
. Alle wanden en plafonds zijn voorzien van de meest exotische en kleurrijke muur-en plafond schilderingen. Klik, klik......klik zei m'n fotocamera
. Je blijft opnames maken. Je zoekt en kijkt voor een nog beter standpunt. Alles wil ik vasthouden en meenemen naar huis
.Langzaam ben ik langs de rechter-galerij gelopen naar het volgende balcon. Ook hier weer muur-en plafond schilderingen. Een trapje leidde naar beneden.
Toen is dat afdaalde liep ik recht een oud kerkhof op. Oude grafzerken gaven aan wie daar begraven is. Bloemen zie je nergens, alleen kleine versieringen, schoteltjes met rijst, flesjes water en wierookstokjes
.Sommige zerken dienden als droogplaats van kleding van de monniken die daar in huizen wonen.Ook wemelt het van de tempeltjes en kleine pagodes rondom de begraafplaats. Schitterend.
 We genoten van dit oord en konden er niet van los komen. Omdat de temperatuur heel aangenaam was zijn we gaan wandelen. Te voet zie je van alles en nogwat. Je blijft hier even kijken, doet daar weer een nieuwe indruk op en valt eigenlijk van de ene in de andere verbazing.
Ook hier moet je goed uitkijken waar je loopt. De trottoirs of dat wat erop lijkt  zijn vol onstakels en oneffenheden. Voor je het weet ga je op je plaat. Gezicht ter verduidelijking. Wat ons opviel waren de vele winkels met krokodillen leer.
Opgezette dieren tref je in grote getale aan. Bij ons in Nederland mag geen krokodillenleer verkocht worden. Hier in Cambodja is het gewoon business.We hebben ons laten vertellen dat er speciale krokodillen-farms zijn, waar men deze dieren fokt.
Wanneer de beesten redelijk volwassen zijn of niet, worden ze een kopje kleiner gemaakt. Men  eet het vlees en gebruikt de huid voor het maken van schoenen, tassen en andere voorwerpen. Alle winkels die deze artikelen verkopen hebben in hun etalage, diverse opgezette krokodillen of alligators.
Ook liggen ze te pas of ontepas buiten. Heel toevallig liepen we recht op een straat af waar alleen winkels waren die koffers en tassen verkochten. Wij gebruiken twee koffers op wielen, een grote en een kleine. De grote is eigenlijk onhandig wanneer je van hot naar her reist. En......je neemt dan teveel mee. Allemaal onnodige ballast. Volgende keer nemen we beslist 2 kleine handzame koffers op wielen mee.Ook de grote weekend tassen op wielen zijn een goede optie.


Onze dollars raken bijna op, dus even naar de bank C.A.M. om vers geld te halen. Nou dit was het een beetje vandaag. Wat morgen brengt zien we wel weer. D O E I.......!

Banphe, een stadje aan de kust tzv Bangkok staat op het programma.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten